Skyrowe placuszki z kremem czekoladowym
Bardzo lubię ten przepis. Placuszki wychodzą smaczne i pulchne. Sprawdzą się idealnie jako: deser, podwieczorek, na spotkanie rodzinne, na imprezę, jako zdrowe słodycze dla dzieci i dorosłych.
Czas przygotowania: 15 minut
Wartości odżywcze: 498 kcal, białko 30 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 69 g, błonnik: 6 g
Składniki (1 duża porcja lub 2 małe):
– 50 g mąki orkiszowej (50 g)
– 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 1 opakowanie jogurtu skyr o smaku waniliowym (150 g)
– 1/2 łyżeczki oliwy
Dodatki:
– 1⁄2 banana (60 g)
– 1 łyżeczka kakao (5 g)
– 1 garść borówek (60 g)
Jeśli stosujesz dietę z niskim indeksem glikemicznym to skyr waniliowy zamień na skyr naturalny i dodaj do niego 2 łyżeczki erytrytolu oraz kilka kropel aromatu waniliowego.
Skyrowe placuszki z kremem czekoladowym – przygotowanie:
1. W misce umieść: skyr, jajko, mąkę, proszek do pieczenia.
2. Zblenduj na gładką masę.
3. Na patelni umieść oliwę, rozetrzyj ją na całej patelni specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
4 Patelnię rozgrzej i smaż niewielkie placuszki na małej mocy palnika z obu stron, aż się zarumienią.
5. Zblenduj banana i kakao na krem. Placuszki podawaj z kremem i borówkami.