Sernik na zimno z 4 składników
Przepis ten sprawdzi się idealnie jako: deser, podwieczorek, przekąska, na spotkanie rodzinne, na imprezę, jako zdrowe słodycze dla dzieci i dorosłych.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas stygnięcia galaretek oraz chłodzenia ciasta: kilka godzin
Liczba porcji: 12
Tortownica: średnica 25 cm
Wartości odżywcze w 1 porcji: 229 kcal, białko 10 g, tłuszcze 5 g, węglowodany 35 g
Wartości odżywcze całości: 2747 kcal, białko 125 g, tłuszcze 65 g, węglowodany 420 g
Składniki (12 porcji):
– 3 galaretki malinowe i 1 cytrynowa
– twaróg sernikowy 1 opakowanie (1 kg)
– biszkopty 18 sztuk
– borówki amerykańskie 300 g
Galaretki mogą być zwykłe z cukrem lub jeśli chcesz, aby sernik był zdrowszy to bez cukru (wtedy dosłodź ksylitolem lub erytrytolem).
Sernik na zimno z 4 składników – przygotowanie:
1. Zagotuj 500 ml wody. Wrzuć do niej 1 galaretkę malinową i 1 cytrynową. Mieszaj do rozpuszczenia. Ostaw na około 20 min., aż się przestudzi.
2. Zmiksuj przestudzoną galaretkę z twarogiem. Ostaw do lodówki na ok. 20 min., aby masa lekko zgęstniała.
3. Biszkopty ułóż w tortownicy.
4. Nałóż masę i odstaw do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie ułóż na wierzchu umyte borówki.
5. Rozpuść pozostałe 2 galaretki malinowe i odstaw na ok. 20 min. do przestygnięcia.
6. Galaretkę wylej na masę. Wstaw do lodówki do stężenia.