Sałatka na wynos
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę. Świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, drugie śniadanie, lunch lub kolację. Dzięki odpowiedniemu sposobowi zapakowania sałatka na wynos będzie smakować tak dobrze jak tuż po przygotowaniu. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś pożywnego, ale jednocześnie lekkiego i pełnego wartości odżywczych. Sałatka, którą Ci przedstawię, składa się z różnorodnych warzyw oraz zdrowych białkowych dodatków, dzięki czemu dostarczy Ci nie tylko energii na cały dzień, ale również pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie, a jej smak na pewno Cię zachwyci. Więc jeśli szukasz pomysłu na zdrowy posiłek na wynos, to koniecznie spróbuj tego przepisu na sałatkę.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność w 1 porcji: 460 kcal
Makroskładniki: białko 20g, tłuszcze 23g, węglowodany 37g
Pakowanie sałatki na wynos: Sałatka jest przygotowana w taki sposób, że nawet jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej to i tak zachowa świeżość. Do zapakowania świetnie sprawdzi się słoik 500-600 ml, ja użyłam specjalnego słoika na sałatkę tzw. Mason słoik na sałatkę. Jednak możesz użyć zwykły słoik lub przygotować sałatkę w lunchboxie.
Składniki na sałatkę na wynos (1 porcja):
Sos:
– 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
– 3/4 łyżki soku z cytryny (4g)
– 1/2 łyżeczki musztardy (4g)
– szczypta soli i pieprzu
Produkty na sałatkę:
– 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka (50g)
– 1/4 szklanki startej marchewki (30g)
– 1/3 szklanki odsączonej ciecierzycy z zalewy (70g)
– 1/4 szklanki pokrojonych pomidorów koktajlowych (50g)
– 2 łyżki kasza kuskus (25g)
– 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę sera feta lub wegańskiego sera feta (50g)
– 1/2 łyżki nasion słonecznika (5g)
– 1 szklanka sałaty rzymskiej lub innej (35g)
Sałatka na wynos – przygotowanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
2. Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Podana gramatura kaszy jest na sucho przed ugotowaniem.
3. Upraż słonecznik: rozgrzej patelnię, następnie ustaw małą moc palnika i wrzuć słonecznik. Praż cały czas mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
4. Zacznij układać składniki w słoiku następującej kolejności: sos, ogórki, marchew, ciecierzyca, pomidory, kuskus, feta, nasiona słonecznika i porwana na kawałki sałata. Jeśli sałatkę pakujesz do lunxboxa to sos lepiej zapakować oddzielnie i polać sałatkę przed spożyciem.
Sałatkę przechowuj w lodówce do momentu spożycia. Przed spożyciem wstrząśnij słoik i przełóż sałatkę do miski.
Sałatka na wynos tak prezentuje po przeniesieniu do miseczki i wymieszaniu. Jest lekka, świeża i chrupiąca.
Jeśli chcesz schudnąć lub po prostu zdrowo się odżywiać to zapraszam również do innych przepisów na blogu. Natomiast jeśli potrzebujesz zbilansowanej diety z prostymi i pysznymi przepisami znajdziesz ją w sklepie.
Poniżej znajduje się opcja drukowania przepisu oraz udostępniania.
Ciekawa jestem jak wygląda posiłek w Twoim wykonaniu. Podziel się swoją opinią i zdjęciem poniżej w komentarzu.