Ciasto z jagodami
Składniki (10 porcji):
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego (60g)
– 3/4 szklanki mleka 2% (175g)
– 1/2 szklanki ksylitolu (110g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (260g)
– 2/3 szklanki jagód (100g)
– 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Ciasto z jagodami – przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik (grzanie góra/dół) na 175 stopni.
2. Jagody (ważne żeby były suche) obtocz w skrobii ziemniaczanej.
2. W misce umieść jajka, olej, mleko i roztrzep trzepaczką.
3. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia, mąkę i mieszaj krótko do połączenia składników.
4. Dodaj jagody i wymieszaj.
5. Nałóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz 45 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Porada: Jagody możesz zastąpić borówkami, malinami lub truskawkami.
Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenie
Porcje: 10
Wartości odżywcze w 1 porcji
Kaloryczność: 200 kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 27g