fbpx Skip to main content

Brownie bez cukru

Przepis ten sprawdzi się idealnie jako: deser, podwieczorek, przekąska, na spotkanie rodzinne, na imprezę, do lunchboxa, jako zdrowe słodycze dla dzieci i dorosłych.

Czas przygotowania:  20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ważenie produktów: podane gramatury dotyczą części jadalnych produktów
Liczba porcji: 6
Kaloryczność w 1 porcji: 190 kcal
Makroskładniki: białko 5g, tłuszcze 7g, węglowodany 24g

Składniki (6 porcji):
– fasola czerwona konserwowa 1 puszka (ok. 250g)
– daktyle suszone 24 sztuki (120g)
– jajka 2x
– dżem wiśniowy 2 i 2/3 łyżki (80g)
– masło 2 łyżki (30g)
– kakao 1,5 łyżki (15g)
– cynamon 1 łyżeczka (4g)
– proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4g)
– szczypta soli

Brownie bez cukru – przygotowanie:

1. Masło wyciągnij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz.

3. Nagrzej piekarnik na 185 stopni, funkcja góra-dół.

4. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz.

5. Wszystkie składniki poza dżemem i daktylami umieść w pojemniku (fasolę, jajka, masło, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli) i zblenduj ręcznym blenderem.

6. Dodaj odsączone daktyle i ponownie zblenduj.

7. Blaszkę (keksówka o wymiarach 21 x 11 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę.

8. Na wierzch nałóż dżem. Lekko dociśnij łyżeczką aby dżem odrobinę wszedł w masę.

9. Piecz ok. 40 minut.

Diety z prostymi i pysznymi przepisami znajdziesz w sklepie.

Poniżej znajduje się opcja drukowania przepisu oraz udostępniania.

Sprawdź moje diety

                    Smacznego!