Brownie bez cukru
Przepis ten sprawdzi się idealnie jako: deser, podwieczorek, przekąska, na spotkanie rodzinne, na imprezę, do lunchboxa, jako zdrowe słodycze dla dzieci i dorosłych.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ważenie produktów: podane gramatury dotyczą części jadalnych produktów
Liczba porcji: 6
Kaloryczność w 1 porcji: 190 kcal
Makroskładniki: białko 5g, tłuszcze 7g, węglowodany 24g
Składniki (6 porcji):
– fasola czerwona konserwowa 1 puszka (ok. 250g)
– daktyle suszone 24 sztuki (120g)
– jajka 2x
– dżem wiśniowy 2 i 2/3 łyżki (80g)
– masło 2 łyżki (30g)
– kakao 1,5 łyżki (15g)
– cynamon 1 łyżeczka (4g)
– proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4g)
– szczypta soli
Brownie bez cukru – przygotowanie:
1. Masło wyciągnij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz.
3. Nagrzej piekarnik na 185 stopni, funkcja góra-dół.
4. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz.
5. Wszystkie składniki poza dżemem i daktylami umieść w pojemniku (fasolę, jajka, masło, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli) i zblenduj ręcznym blenderem.
6. Dodaj odsączone daktyle i ponownie zblenduj.
7. Blaszkę (keksówka o wymiarach 21 x 11 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę.
8. Na wierzch nałóż dżem. Lekko dociśnij łyżeczką aby dżem odrobinę wszedł w masę.
9. Piecz ok. 40 minut.