Makaron w kremowym sosie serowym z fasolką i suszonymi pomidorami
Makaron jest w kremowo-serowym sosie. To jest danie, które warto ugotować. Danie nadaje się do zabrania do lunchboxa. Bardzo lubię przygotowywać ten obiad. Zajadamy się nim ze smakiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartości odżywcze: 508 kcal, białko 19 g, tłuszcze 22 g, węglowodany 55 g, błonnik: 13 g
Składniki (1 porcja):
- makaron penne pełnoziarnisty (65 g)
- fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie (160 g)
- cebula 1/4 sztuki (20 g)
- czosnek 1/2 sztuki (3 g)
- oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (2 g)
- serek śmietankowy 1 opakowanie (60 g), ja użyłam z Biedronki: Delikate Serek śmietankowy klasyczny w 100g 243 kcal
- woda 30 ml (50 g)
- suszone pomidory w oleju odsączone 1,5 sztuki (25 g)
- zioła prowansalskie 1/3 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, przyprawa suszone pomidory 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (nastaw go w dużym garnku, aby zmieściła się jeszcze fasolka szparagowa).
2. Podczas ostatnich 6 minut gotowania makaronu dodaj fasolkę szparagową.
3. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę i czosnek posiekaj. Serek wymieszaj z wodą, ziołami prowansalskimi, przyprawą suszone pomidory, solą i pieprzem.
4. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju i pokrój na mniejsze kawałki.
5. Na oliwie (możesz użyć oleju z suszonych pomidorów) chwilę podsmaż cebulę i czosnek.
6. Dodaj wymieszany serek oraz suszone pomidory. Trzymaj na ogniu mieszając ok. 1-2 minuty.
7. Dodaj odcedzony makaron z fasolką, duś jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.