Naleśniki z jabłkiem i cynamonem
Składniki (1 porcja):
– 2/3 szklanki mleka 2% (140g)
– 4,5 łyżki mąki pszennej typ 1850 (68g), ja używam pełnoziarnistej mąki Gdańskie Młyny z Biedronki
– 1 jajko
– 1/5 szklanki wody (50g)
– 1/3 łyżki oleju rzepakowego (3g)
– szczypta soli
– 1,5 jabłka (225g)
– 1/3 łyżeczki cynamonu
Naleśniki z jabłkiem i cynamonem – przygotowanie:
1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
2. Mąkę, mleko, wodę, oleju, jajo, szczyptę soli zmiksuj na gładką masę (w razie potrzeby dodaj wody).
3. Ciasto możesz odstawić na 20-30 minut, by uzyskało idealną konsystencję (można pominąć ten etap).
4. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki bez dodatku tłuszczu.
5. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
6. Duś pod przykryciem do miękkości (możesz dodać odrobinę wody).
7. Jabłka wymieszaj z cynamonem.
8. Na naleśniki nałóż mus jabłkowy i zawiń.
9. Gotowe naleśniki udekoruj cynamonem.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 1
Wartości odżywcze w 1 porcji
Kaloryczność: 514 kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 70g