Spaghetti bolognese z wołowiną
Obiad ten sprawdzi świetnie jako: posiłek na lunchboxa, obiad dla całej rodziny, do przygotowania na 2 dni, posiłek po treningu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ważenie produktów: podane gramatury dotyczą części jadalnych produktów (np. waga cebuli po obraniu) oraz przed obróbką termiczną (czyli np. waga makaronu przed ugotowaniem).
Liczba porcji: 1
Kaloryczność w porcji: 512 kcal
Makroskładniki: białko 37g, tłuszcze 13g, węglowodany 54g
Składniki (1 porcja):
– 3/4 szklanki passaty pomidorowej (190g)
– mielone mięso wołowe (120g), możesz zastąpić tofu
– makaron spaghetti pełnoziarnisty (60g)
– 1/5 cebuli (25g)
– 1 ząbek czosnku (5g)
– 5g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– przyprawy: 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1/3 łyżeczka suszonego oregano, szczypta tymianku, sól, pieprz
Spaghetti bolognese z wołowiną – przygotowanie:
1. Pokrój cebulę i czosnek.
2. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek.
3. Po chwili dodaj mięso i podsmaż. Jeśli po podsmażeniu mięsa wytopi się z niego sporo tłuszczu to go odlej z patelni.
4. Dodaj passatę, przyprawy. Dopraw solą i pieprzem.
5. Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
6. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem.
7. Danie możesz udekorować świeżą bazylią.
Ten pyszny przepis ten pochodzi z Diety szybka i prosta – dla tych, którzy lubią jeść.
Pozostałe diety z prostymi i pysznymi przepisami znajdziesz w sklepie.
Poniżej znajduje się opcja drukowania przepisu oraz udostępniania.