Spaghetti bolognese z tofu
Obiad ten sprawdzi świetnie jako: posiłek na lunchboxa, obiad dla całej rodziny, do przygotowania na 2 dni, posiłek po treningu.
Czas przygotowania: 25 minut
Ważenie produktów: podane gramatury dotyczą części jadalnych produktów (np. waga cebuli po obraniu) oraz przed obróbką termiczną (czyli np. waga makaronu przed ugotowaniem).
Liczba porcji: 1
Kaloryczność w porcji: 485 kcal
Makroskładniki: białko 23, tłuszcze 13g, węglowodany 63 g, błonnik 14 g
Składniki (1 porcja):
– 3/4 szklanki passaty pomidorowej (190 g)
– 2/3 kostki tofu naturalnego (120 g)
– makaron spaghetti pełnoziarnisty (70 g)
– 1/5 cebuli (25 g)
– 1 ząbek czosnku (5 g)
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
– przyprawy: 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1/3 łyżeczka suszonego oregano, szczypta tymianku, sól, pieprz
Opcjonalnie możesz użyć płatki drożdżowe nieaktywne 1,5 łyżki (15 kcal). Płatki mają serowy posmak i są źródłem smaku tzw. umami. Płatki poleca się szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich. Są bogatym źródłem białka i minerałów, takich jak cynk, chrom, żelazo, magnez i witaminy z grupy B.
Spaghetti bolognese z tofy – przygotowanie:
1. Pokrój cebulę i czosnek.
2. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek.
3. Po chwili dodaj pokruszone w rękach tofu i podsmaż ok. 1 min.
4. Dodaj passatę, zioła. Dopraw solą i pieprzem.
5. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut.
7. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem.
8. Jeśli użyjesz płatków drożdżowych to posyp nimi gotowe danie. Możesz udekorować świeżą bazylią.
Diety z prostymi i pysznymi przepisami znajdziesz w sklepie.
Poniżej znajduje się opcja drukowania przepisu oraz udostępniania.