Omlet ze szpinakiem, serem i pomidorami
Składniki (1 porcja):
– 5 jajek
– 1 duży pomidor (200g)
– 2 łyżki sera grana padano (16g)
– 2 suszone pomidory w oleju (20g)
– 1 garść szpinaku (35 g)
– 1/2 ogórka (80g)
– 3 kromki chleba żytniego razowego (90g)
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Omlet ze szpinakiem, serem i pomidorami – przygotowanie:
1. Jaja wbij do miski, dodaj sól, pieprz i roztrzep. Dodaj ser grana padano (możesz go zastąpić serem żółtym lub parmezanem) i wymieszaj.
2. Pokrój 2/3 podanej ilości świeżego pomidora w kostkę (resztę zostaw do podania) i suszonego pomidora na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę (lub olej pozostały z suszonych pomidorów), wrzucić świeży pomidor i smaż, aż pomidor odrobinę zmięknie.
4. Dodaj szpinak i smaż do momentu zmniejszenia jego objętości. Dodaj suszone pomidory.
5. Masę jajeczną wlej na warzywa i smaż na małym ogniu pod przykryciem (omlet z góry szybciej się zetnie i łatwiej go będzie przewrócić na drugą stronę). Gdy omlet od spodu jest już gotowy i ładnie odchodzi od dna to przykryj patelnię talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć patelnię o 180 stopni. Omlet wyląduje na talerzu. Od razu zsuń go na patelnię, aby podsmażyć drugą stronę.
6. Na talerzu ułóż omlet, pieczywo, pokrojony w plastry ogórek i pozostały pomidor. Danie możesz posypać koperkiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Wartości odżywcze w 1 porcji
Kaloryczność: 407 kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 26g