Bardzo lubię kapustę, gości na moim stole przygotowana na wiele różnych sposobów, jednak muszę przyznać, że ta jest wyjątkowa. Jest to niskokaloryczna i lżejsza wersja młodej kapusty. Przygotowuje się ją bez zasmażki i cebuli. Natomiast koper i dodatek masła nadają jej niezwykłej delikatności. Naprawdę polecam ją przyrządzić 🙂
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 5
Kaloryczność: 93 kcal w porcji (kaloryczność 5 porcji wynosi 465 kcal)
Składniki:
– Młoda kapusta 1 średnia główka (1 kg = 1000 g)
– Woda 1 szklanka (250 ml, czyli 250 g)
– Koper 1 średni pęczek (ok. 30 g)
– Ocet 1 łyżka (6 g)
– Masło 1 łyżka (16 g)
– Sól
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj cienko nożem.
2. Umieść w garnku, dodaj wodę i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Sprawdź czy kapusta jest już miękka, jeśli nie to gotuj kolejne 5-10 minut (im młodsza kapusta tym szybciej szybciej będzie ugotowana).
3. Jak kapusta będzie ugotowana dodaj masło, pokrojony koper, ocet oraz dopraw solą do smaku. Mieszaj ok. 2 minuty do rozpuszczenia masła. Gotowe 🙂
Porady:
- Możesz modyfikować ilość kopru i octu tak jak lubisz. Jeśli dodasz więcej masła, kapusta nabierze jeszcze większej delikatności ale uwaga masło jest produktem wysokokalorycznym więc jeśli się odchudzasz to proponuję trzymać się podanych proporcji masła.
- Kapustę podawaj z ziemniakami, kaszą oraz mięsem, rybą lub jajkiem sadzonym.
Jeśli spodobał Ci się przepis to zachęcam do przetestowania innych potraw z bloga.
Jeśli chcesz zdrowo schudnąć zajrzyj do sklepu z dietami.
Poniżej znajduje się opcja drukowania przepisu oraz udostępniania.
Ściskam ciepło,
Magda